3 ok amiért jó kilapított csirkét sütni

 

Megjelent a Nők Lapja Konyha Októberi száma, amiből az egyik kedvenc receptemet osztom meg most Veletek. Nem vagyok nagy csirkerajongó, de a sült csirkét szeretem. Leginkább egyben sütöttem éveken át, míg egyszer ki nem próbáltam ezt a kiterített változatot és azóta ezt preferálom. Kezdetben picit több munka van vele, mert ki kell vágni egy konyhai ollóval a csirke gerincét, hogy ki tudjuk fektetni, de szerintem megéri ezt a plusz 3 perces munkát. 

Fel is sorolok 3 okot, hogy miért: 

1/ Gyorsabban megsül a hús

2/ Mindenhol egyformán ropogós lesz a bőr

3/ Sokkal egyszerűbb tálalni a sütést követően 

Íme a recept, készítsétek el, osszátok meg velem a tapasztalatotokat, posztoljátok ki, hogy ámuljon mindenki, milyen ügyesek vagytok és milyen látványos csirkét tudtok készíteni. Ha szeretnétek, hogy lássam, akkor használjátok légyszi a #fozzerzesbol hashtaget. Néhányat szívesen megosztok a Főzz Érzésből Instagram oldalamon. 🙂


CITROMOS SÜLT CSIRKE FEHÉRRÉPÁS KRUMPLIPÜRÉVEL 


 

Hozzávalók 4 személy részére:

A csirkéhez:

  • 1 egész grillcsirke (1-1,3 kg)
  • 1 evőkanél őrölt pirospaprika
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2-2,5 teáskanál só ízlés szerint
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 bio citrom

A krumplipüréhez:

  • 40 dkg burgonya
  • 40 dkg fehérrépa (petrezselyemgyökér)
  • 3 dl tejszín
  • só ízlés szerint
  • késhegynyi őrölt szerecsendió

 

Elkészítése:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A csirkét átmossuk és szárazra töröljük. A gerincét egy konyhai ollóval kivágjuk és kiterítjük a csirkét. Ez gyorsítja a sütést és könnyebben szeletelhető késsel vagy vágható a konyhai ollóval a hús a sülést követően.
  3. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk és lereszeljük. Az olajat összekeverjük a fűszerpaprikával, a sóval és a reszelt fokhagymával, majd a csirke mindkét oldalát bedörzsöljük vele. A befűszerezett csirkét egy tepsire helyezzük.
  4. A citromot felszeleteljük, a levét rányomkodjuk kicsit a csirkére és a mellé tesszük a tepsiben.
  5. A húst betoljuk az előmelegített sütőbe és 60 percig sütjük. A sütési idő a húst megszúrjuk egy hústűvel, hogy teljesen megpuhult-e. Ha igen, akkor kivesszük a sütőből és pihentetjük 10 percet. Ha nem, akkor további 15 percig sütjük.
  6. Ezalatt elkészítjük a krumplipürét. Ehhez a burgonyát és a petrezselyemgyökereket megpucoljuk, felkockázzunk, majd forrásban lévő enyhén sós vízben 30-40 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és egy krumplinyomóval áttörjük. Sózzuk, hozzáadjuk a tejszínt, az őrölt szerecsendiót és habosra keverjük.
  7. A csirkét a pürével tálaljuk.

 

Ha tetszett a recept gyere és olvasd el az Ingyenes emailes anyagaimat: