3 izgalmas ötlet a meggy felhasználására

Szereted a meggyet? Szeretnél a meggylevesen és meggybefőttön kívül mást is készíteni belőle? Szeretnéd fűszerekkel kombinálni, de nem tudod, hogy fogj hozzá? Ha a kérdésekre igennel válaszolsz, akkor az a poszt Neked szól. Mutatok ugyanis néhány olyan tippet, amivel megbolondíthatod ezt a fantasztikus gyümölcsöt.

A meggyről nekem mindig a nyári meggyleves, a meggybefőtt és anyukám, nagymamám meggyes piskótája jut eszembe. No és persze az órákig tartó meggymagozás, ami ma sem tartozik a kedvenc időtöltéseim közé. A meggyszezon nem túl hosszú, mégis talán épp elégséges arra, hogy ezeken a klasszikusokon kívül mást is kipróbáljunk.

1 / Meggy és a fűszerek:

  • kiválóan passzol hozzá a barna rum, brandy, amaretto likőr 🙂
  • vanilia
  • menta
  • rozmaring
  • narancs héj
  • szegfűszeg
  • csillagánizs
  • fahéj
  • kardamom zöld és barna
  • rózsavíz
  • fekete bors
  • rózsabors
  • balzsamecet
  • csili

2/ Amennyiben sütibe tennéd, akkor ezeket nyugodtan mellé pakolhatod:

  • mandula
  • dió
  • sárgabarack
  • cseresznye
  • kókusz
  • mogyoró
  • füge
  • szeder
  • pisztácia
  • étcsokoládé

3/ Mire használd?

  • készíts salátát belőle: vegyes zöldsaláta + vmilyen mag + magozott meggy + parmezán + balzsamecetes-olívaolajos-mézes öntet
  • süsd meg a csirkével együtt: a csirkesütés utolsó 30 percében nyugodtan tedd be a meggyet magozva vagy maggal együtt a csirke mellé. Arra figyelj, hogy ha túl sok vizet engedett ki a csirke, akkor az öntsd le (a házi csirke nem enged vizet, csak zsírt, de azt is érdemes leönteni)
  • tedd bele a marhapörköltbe - egyszerűen imádom, egy kis chilivel megbolondítva mennyei
  • szervírozd kacsamellel: süsd meg a kacsamellet, majd kevés kacsazsíron pirítsd át a meggyet és ezzel + mentás krumplipürével tálald
  • kombináld sajtokkal: válassz krémsajtokat, camambert sajtokat, kéksajtot, parmezán jellegű sajtokat, adj hozzá diót, mandulát is
  • süss különböző  réteseket ( meggy-kókusz, meggy-mandula, meggy-csoki)
  • a meggyes piskótát ízesítsd mással is: miután elkészült locsold meg rumos vajjal. Ehhez kevés cukrot forralj fel pici vízzel és rummal, majd olvassz fel benne egy kis vajat és ezzel locsold meg az elkészült piskótát

 

Ha pedig kedvet kaptál a kísérletezéshez, alkoss, főzz és oszd meg velem! 

További ötleteket, tudást kaphatsz az ÉTELÉRZÉS KLUB-ban, amire itt tudsz feliratkozni: 

NEM TUDOD, MIT FŐZZ? -  KÖNYV 

Ha sokszor elakadsz és nem tudod mit készíts az éhes / válogatós családnak, vagy a párodnak , Te pedig vágysz egy kis újdonságra, akkor a könyvem Neked való! Nem recepteket adok benne, hanem megtanítok egy olyan szemléletmódot, ami igazi szabadságot ad majd Neked a konyhában.  Ezen a linken tudod megnézni a részleteket!